Vinterdeppig? 5 tips att hantera vintertrötthet och nedstämdhet

Under vinterhalvåret är det många som känner sig lite nere. Vintern har hållit oss i sitt grepp länge nu, och våren känns fortfarande långt borta.

Den största orsaken till att man är vinterdeppig (eller vintertrött) är bristen på solljus. De korta dagarna rubbar vår inre klocka, den så kallade cirkadiska rytmen, som styr när vi ska sova och vakna. Men det finns 5 tips mot vinterdepression som kommer att hjälpa kroppen och sinnet att må bättre.

Obs: Här handlar det om lindrig trötthet och nedstämdhet som kan uppstå under de kalla och mörka månaderna. Om du upplever allmänna symptom på depression är det viktigt att söka professionell hjälp

 

1. Umgås med vinterälskare

I norska Tromsø, där solen inte visar sig alls mellan november och januari, är vinterdepression mindre vanligt än på många andra platser med mildare klimat. Hur kan det vara så? Mycket tyder på att det handlar om inställning.

Tromsøborna – liksom många andra norrmän – ser inte vintern som något dystert. Tvärtom ser de den som en tid att njuta av: åka skidor, tända ljus, leka i snön och svepa in sig i mysiga filtar och halsdukar. Så varför inte prova samma sätt att tänka? 

vintertrötthet tips

 

Tänk på vilka i din närhet som älskar vintern – kanske någon som gärna åker skridskor, skidor eller tar en promenad i ett gnistrande snölandskap. Passa på att umgås med dem lite mer. Det kan också vara härligt att umgås med barn! Bygg en snögubbe eller ha snöbollskrig – barn verkar inte bekymra sig lika mycket över mörker och kyla som vuxna gör.

vinterdeppig tips

2. Undvik att fastna i sängen

När du är vinterdeppig kan det vara frestande att stanna kvar i sängen. Men att ligga för länge kan lätt bli en ond cirkel – ju mer du drar dig undan, desto mindre chans har du att hitta något som faktiskt ger dig energi.

Försök istället att bryta mönstret: gå upp, ät en god frukost, ta en promenad eller träffa någon du tycker om. En ordentlig frukost hjälper kroppen att hålla sin rytm, promenader frigör endorfiner, och tid med vänner kan ge en välbehövlig dos av glädje och stöd.

Att göra små saker du tidigare tyckt om, även om det känns tungt, kan också hjälpa till att bryta nedstämdheten. Skriv en lista över aktiviteter som du ser fram emot och planera in något roligt eller mysigt varje dag fram till mars.

tips vinterdepression

3. Tips: Testa en ljusväckarklocka

Ljusterapi är ett relativt nytt forskningsområde, men resultaten från flera studier har visat lovande resultat. Om du är intresserad av att prova finns det två typer av apparater som kan vara till hjälp.

1. Väckarklocka som imiterar soluppgång
En sådan väckarklocka börjar gradvis lysa cirka 30 minuter innan alarmet går, vilket simulerar en naturlig soluppgång. Effekten? Du vaknar snabbare och slipper den där tröga känslan när du har dragit dig upp ur sängen men fortfarande känner dig groggy.

2. Ljusstarka lampor mot vinterdepression
Ljusterapi används också för att behandla vinterdepression, och du kan testa den om du känner dig stadigt trött. Det är enkelt: sitt framför en lampa med en ljusstyrka på cirka 10 000 lux i 30–60 minuter på morgonen. Detta minskar melatoninproduktionen och ökar serotoninet, vilket kan förbättra ditt humör.

Men var försiktig: personer med sjukdomar eller mediciner som ökar ljuskänsligheten bör vara försiktiga. Om du har bipolär sjukdom bör du också vara försiktig, då ljusterapi kan trigga maniska episoder.

hantera vinterdepression

 

4. Ta en kall dusch

En kall dusch kanske inte skyddar dig mot förkylningar, men det kan ge kroppen många andra fördelar. Forskning visar att kalla duschar kan öka dopaminproduktionen, hantera vinterdepression och förbättra hjärnans funktion.

För att vänja dig vid kylan, börja försiktigt:

  • Börja med en varm dusch och växla sedan till kallt vatten i 30 sekunder.
  • Vattnet behöver inte vara iskallt – det ska kännas kallt men inte obehagligt.
  • Öka tiden med 30 sekunder varje dag tills du kan duscha i svalt vatten i tre minuter utan att det känns jobbigt.
tips mot vintertrötthet

 

5. Gör hemmet mysigt

Ett mysigt hem kan göra underverk för humöret under de kalla månaderna. Till och med enkla saker som att städa eller organisera kan kännas lugnande – och kanske till och med lite roligt om du har musik, en podd eller en ljudbok i bakgrunden.

  • Rensa bort saker du inte längre behöver.
  • Skapa smarta och praktiska förvaringslösningar.
  • Skapa en lugn och inbjudande atmosfär med ett bekvämt läshörn, en mjuk filt, levande ljus eller gröna växter.
  • Var kreativ – prova att sticka, virka eller testa ett nytt pyssel. Att lära sig något nytt, särskilt med händerna, stärker hjärnan och bidrar till en känsla av välbefinnande.
tips vinterdeppig

Visst, vintern kan kännas som en oändlig grå filt som någon kastat över livet – men den behöver inte vara så hemsk. Med lite mys, aktivitet och kanske en kall dusch (ja, du kommer överleva!) kan du lära dig att hantera vinterdepression och göra livet lättare och roligare. Och vem vet, när våren väl kommer kanske du till och med börjar sakna den där filten. Okej, kanske inte. Men du fattar poängen!

Rekommenderade artiklar

2 kommentarer

  1. Jag blir oftast deppig på hösten men när snön kommer mår jag en aning bättre 🙂 Nu vill jag gå mot bättre och ljusare tider. Kram 🥰

    1. Nu är det dessutom den bästa vintertiden då man kan passa på med vintersport! Vi får vänta på er ljus! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *